I Stockholms innerstad som helhet gick genomsnittspriserna på bostadsrätter upp med 11 procent under 2013 enligt siffror från Mäklarstatistik.

Stadsdel Genomsnitt per kvadratmeter Prisutveckling 2013
Vasastan/ Norrmalm 70 703 11 %
Östermalm 70 284 9 %
Kungsholmen 63 832 11 %
Södermalm 62 269 12 %

– Stockholms innerstad är attraktivt att bo i för många, en skillnad gentemot andra storstäder är att gränsen är så tydlig, vi har ju tullarna som avgränsar innerstad mot övriga Stockholm. Många är innerstaden trogna när de flyttar, man byter boende men fortfarande innanför tull. Det har blivit allt svårare för den som inte redan är bosatt i innerstan att komma in på bostadsmarknaden i Stockholms centrala delar, säger Claudia Wörmann, Analyschef Svenska Mäklarhuset.

Kan man tänka sig att flytta till när- eller ytterförort ser prisbilden annorlunda ut.

 

Område Genomsnitt per kvadratmeter Prisutveckling 2013
Söderorts närförorter 42 294 11 %
Västerorts Närförorter 41 357 13 %
Söderorts ytterförorter 29 986 14  %
Västerorts ytterförorter 25 801 17 %

– I många ytterområden i Stockholm får du en nästan tre gånger så stor bostad som i innerstaden för samma pengar.  Alla vill inte bo eller har råd med en bostad i innerstaden, det återspeglas också i prisutvecklingen som varit kraftigast i västerorts ytterförorter där prisutvecklingen på bostadsrätter varit 17 procent under 2013, säger Claudia Wörmann.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.