maklarsamfundet

Bostadsmarknaden kommer att utvecklas starkt under 2014 bedömer landets fastighetsmäklare, i senaste Mäklarinsikt Special från Mäklarsamfundet. Marknaden för bostadsrätter bedöms få en något mer gynnsam utveckling än småhusmarknaden.

43 procent av mäklarna bedömer att priset på bostadsrätter kommer att öka och 47 procent bedömer att utbudet kommer att öka. Motsvarande bedömning för småhus är att 34 procent bedömer ökade priser och 44 procent bedömer ökat utbud.

– Synen på bostadsmarknaden är positiv och vår undersökning bekräftar att det finns en stark tro på bostadsmarknaden, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

Bankernas restriktiva utlåning fortsätter att ha stor betydelse på bostadsmarknaden. Varannan bostadsrättsmäklare och sex av tio småhusmäklare bedömer att utvecklingen på arbetsmarknaden kommer att ha stor påverkan. Detta visar Mäklarinsikt Special.

– Valutgången i september har lägre påverkan på bostadsmarknaden än faktorer som mer direkt påverkar konsumenternas plånböcker. Om kravet på kontantinsats ökar, amorteringskraven skärps eller om räntan höjs så bedöms dessa faktorer ge en tydligare påverkan på bostadsmarknaden visar vår undersökning, säger Ingrid Eiken.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.