brandlarm-smartVarje år omkommer cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder. Livsstilsboendet Brf Sädesärlan på Östermalm i Stockholm är det första bostadsprojektet i Sverige som installerar ett nytt, intelligent brandvarningssystem för att rädda liv.

– En tidig varning kan vara skillnaden mellan ”bara en brand” och en katastrof, såväl för lägenhetsinnehavaren som för grannarna. För oss är tryggheten i boendet oerhört viktigt och vi har därför bestämt oss för att testa den här nya lösningen i vårt livsstilsboende Sädesärlan, säger Mathias Holmqvist projektchef på Veidekke Bostad.

Brf Sädesärlan utvecklas i samarbete mellan Veidekke Bostad och Selvaag Bolig och är Sveriges första ”Plussboende”, ett boendekoncept med stort fokus på upplevelser, trygghet och hotell liknande service. I Plusskonceptet, som utvecklats av det norska företaget Selvaag Bolig, är det stort fokus på säkerhet.

Det intelligenta brandvarningssystemet från Verisure, innehåller rökdetektor och kamera som kommunicerar direkt med Verisures larmcentral. Om ett larm utlöses, ringer larmcentralen upp larminnehavaren. Om han/hon inte svarar skickas en väktare till bostaden. Det innebär att oavsett om någon är hemma eller ej så undersöker larmcentralen orsaken till larmet och kan tidigt larma vidare till räddningstjänsten om olyckan skulle vara framme.

Årsfakta över bränder i Sverige: 
30 000 incidenter (80 per dygn),
100 till 130 personer omkommer varje år,
 1 000 personer skadas varje år.

Källa: Brandskyddsföreningen

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.